Geluidshinder is een groeiend probleem in Nederland. Door de verstedelijking, toenemende drukte van het (vlieg)verkeer en de stijgende populariteit van festivals en muziekevenementen neemt de geluidsbelasting toe. Regelmatige blootstelling aan lawaai kan leiden tot een slechte nachtrust en gezondheidsklachten zoals hoge bloeddruk en depressie. Het kan bij kinderen op den duur zelfs een ontwikkelingsachterstand veroorzaken.
Om de juiste maatregelen te nemen tegen geluidsoverlast, zijn nauwkeurige metingen nodig. TSR AV en onze partner SensorTeam hebben daarvoor een nieuw type geluidssensor ontwikkeld die de geluidsdruk in een gebied uiterst nauwkeurig bepaalt én realtime weergeeft. Deze meetgegevens verschijnen op een dashboard dat in elke browser en op elke laptop, desktop, tablet of smartphone kan worden geraadpleegd. Momenteel werken deze geluidssensoren bij een hangplek voor jongeren in Amstelveen (een zogeheten JOP) en worden ze in het Amsterdamse Bos gebruikt om omgevingsgeluid te meten tijdens muziekfestivals. Tegelijkertijd doen we met onze IoT-geluidssensoren mee aan het landelijke project ‘De stad van de toekomst’. Samen met onder meer ministeries, architecten en planologen kijken we naar innovatieve oplossingen voor het woon- en werkklimaat in de stedelijke gebieden.
Voor het meten van de geluidsbelasting in een gebied worden er meerdere draadloze geluidssensoren geplaatst. Daardoor kan er eenvoudig online een geluidsplattegrond worden gemaakt. Deze geeft heel precies weer wat in een bepaald gebied de impact van geluid is. Daarbij wordt rekening gehouden met factoren als wind of weerkaatsing van geluid. Dat zorgt voor een zuivere meting, iets waartoe andere meetmethoden niet in staat zijn.
Na diverse ontwerpen en schetsen brachten wij afgelopen week de laatste hand aan de Geluidssensor V3.